De tre amerikanske udvekslingsstuderende Caroline Angela Kelley, Katherine Janet Byxbee og Kylie Samantha Leek blender ubemærket ind i flokken af danske 3.g’ere, da gruppen går omkring i det nye akvarium Den Blå Planet. Tøjstilen, frisuren og væremåden. Der er ikke noget, der får amerikanerne til at stikke ud, som de går og kigger på de farverige fisk.

Lighederne er mange
I løbet af den lille uge, de har tilbragt i Danmark, er det faktisk kommet bag på de amerikanske udvekslingselever, hvor meget danskere og amerikanere i virkeligheden ligner hinanden.

“Jeg valgte at tage med på rejsen for at opleve en anden kultur, men det er blevet tydeligt for mig, at vi grundlæggende er ret ens,” fortæller den 18-årige Katherine Janet Byxbee.

Hun har fået meget ud af at stifte bekendtskab med Danmark og danskerne på udvekslingsrejsen, der slutter på søndag.

Et realistisk indblik
Ifølge hendes amerikanske lærer Linda Barrett, som ligeledes er med på rejsen, er udveksling en af de bedste måder for et ungt menneske at møde andre kulturer:

“De er ikke turister, men bliver integreret i de danske elevers hverdag, hvilket giver dem et mere realistisk indtryk af Danmark. Jeg mener, at udvekslingsrejsen giver elevernes en større forståelse for, at man kan have forskellige holdninger og måder at leve på. Hvis du ikke rejser ud, så vil du ikke se, hvordan du også kan gøre tingene.”

Velfærd på dansk
For Caroline Angela Kelley har turen været lidt af en øjenåbner i forhold til, hvordan det danske velfærdssamfund er indrettet.

“Det gjorde stort indtryk på mig, at danskerne på grund af den høje skatteprocent ikke skal betale for at gå til lægen, og at de unge faktisk bliver betalt for at tage en uddannelse. Det kom virkelig bag på mig,” fortæller Caroline Angela Kelley.

De selvstændige danskere
Selvom hende og de danske elever har overraskende meget til fælles, så har hun dog lagt mærke til, at de danske unge opfattes mere som voksne af omgivelserne end det er normalt i USA:

“De voksne stoler mere på unge mennesker i Danmark end man gør i USA – de har en større frihed, end vi har,” siger Caroline Angela Kelley.

Internationale venskaber
For den sidste af de tre elever, Kylie Samantha Leek, var det ikke kun muligheden for at opleve et andet land, der fik hende til at pakke kufferten. Hun havde også et stort ønske om at være mere sammen med hendes vært Sofie, som hun lærte at kende, da danskerne besøgte Hayesville High School i USA.

“Det har været meget lærerigt at rejse ud og skabe relationer på tværs af landegrænser. Jeg vil uden tvivl holde mine nye venskaber ved lige efter jeg er kommet hjem,” slutter Kylie Samantha Leek.