Der blev jublet, snakket og fløjtet højt, da studenterne i fredags myldrede ind i rådhussalen. Faktisk så højt, at borgmester Helle Adelborg en enkelt gang måtte tage hænderne op til sine ører, mens et smil bredte sig på hendes læber.

Det er efterhånden blevet en tradition, at borgmesteren inviterer studenterne på besøg på rådhuset, inden de kører lokalområdet tyndt i deres festlige studentervogne.

Efter en fællessang talte Helle Adelborg for studenterne. Besøget blev som altid sluttet af med dans om springvandet.

Borgmester Helle Adelborgs tale til studenterne 2013:

Kære studenter! Hvor er jeg glad for at se jer her på rådhuset, og jeg har glædet mig rigtig meget til at skulle tage imod jer i dag. Tillykke med huerne og med eksamen!

Nu er I klar til at indtage verden og sommeren.

Det er dejligt, at I er færdige med at svede over bøgerne, og jeg håber, at I er rigtig godt tilfredse med jeres egen indsats. Både den indsats I har lagt i forbindelse med eksaminerne, og den I har ydet i de tre år, I har gået i gymnasiet.

Jeg håber, at det har været tre gode år – både socialt og fagligt. At I har fået nye venskaber, som vil vare ved. Og at I oplever, at I har udviklet jer og lært noget, der kan føre jer videre til en uddannelse. På et eller andet tidspunkt.

Nogle af jer ved måske allerede, hvilken uddannelse, I vil ind på, og hvilken vej, I vil gå. Andre af jer har måske planlagt at tage et år væk fra skolebænken – for at arbejde eller for at rejse.
Begge dele kan være fornuftigt og godt. Det kommer jo helt an på, hvem I er, og hvad I har det bedst med. Jeg tror ikke på, at der findes én opskrift, som kan bruges på alle. Jeg har det bare sådan, at inden der er gået alt for længe – helst ikke mere end et år – så skal I alle sammen være i gang med en uddannelse.

For selvom det er flot og godt at blive student, så er en studentereksamen bare ikke nok. Den kan ikke give jer et ordentligt arbejde og smør på brødet. Men den er et godt fundament at bygge videre på.

Så nu står I – igen – foran en masse valgmuligheder. Og det begynder at blive alvor. Jeg kan faktisk godt forstå, hvis det kan være svært at vælge. Det er jo fremtiden og jeres kommende arbejdsliv, det handler om. Et kommende arbejdsliv, der også får betydning for alt muligt andet i tilværelsen: Hvor og hvordan man kan bo, om man kan arbejde uden for Danmark, hvordan ens familieliv bliver osv.
Så, ja – det ER et afgørende valg, I står overfor.

Og så er det alligevel heller ikke værre: Man kan altid vælge om.

Så lige nu skal I vælge med hjertet. I skal gøre dét, I har lyst til og er gode til, og så skal I LYTTE til alle de velmenende forældre, tanter og onkler, som har en mening om, hvad der vil være fornuftigt at gøre.
I skal LYTTE og mærke efter, om det er rigtigt for jer, og så skal I træffe jeres eget valg. Jeg tror, det tjener jer bedst i længden. Og der er ingen uddannelser, som slet ikke kan bruges til noget. Alt, det I lærer, kan bruges på en eller anden måde. Det vigtige er, at I uddanner jer.

Lige nu er I unge og frie – I har ikke så mange bindinger. Det er nu, I har tiden og muligheden for at afprøve jeres drømme, tanker og ønsker. Hvor I kan bevæge jer ud i noget, som I ikke ved, hvor ender.
I kan rejse og se verden – enten inden I går i gang med en uddannelse, eller mens I uddanner jer. På de fleste uddannelser er der jo mulighed for at komme på udveksling eller tage dele af sin uddannelse i udlandet, og jeg håber virkelig at mange af jer vil få mulighed for at benytte jer af den slags tilbud. Man får nogle oplevelser for livet, og nogle erfaringer, som er guld værd fremover. Lige som man gør ved at arbejde.

Ja, det lyder måske ikke så spænende og eksotisk som at rejse, men jeg vil gerne opfordre jer til at gå ud og finde et arbejde. Enten i løbet af det sabbatår, I måske skal have, eller som supplement til SU’en, når I skal læse videre.  Man lærer nemlig også meget ved at have et arbejde – om mennesker, om kulturer, om sig selv og om samfundet. Og det giver pote, når I på et tidspunkt er færdige med jeres uddannelse og skal ud og have et rigtigt job.

Som arbejdsgiver vil man hellere ansætte en ung medarbejder, som har været ude og mærke verden og arbejdet praktisk med nogle opgaver, end man vil have én, som kun har siddet på skolebænken eller hjemme med sine bøger. For der er – ret tit – et godt stykke vej fra teori til praksis.

Men det betyder ikke, at I ikke kan bruge alle de teorier, formler og analysemodeller, I har lært på gymnasiet og HF. Jeg tror faktisk, at I flere gange i løbet af livet vil komme i situationer, hvor I opdager, at I mere eller mindre bevidst kommer til at bruge noget af dét, I har lært. Også fra de fag, som I måske ikke tror, at kan bruge til noget som helst lige nu. Så tænk på jeres dygtige lærere på Hvidovre Gymnasium og HF og send dem en kærlig tanke. Det fortjener de.

Kære studenter! Gå nu ud i verden og nyd livet og jeres fest. Og husk at fortælle, hvor I kommer fra.

Vær med til at nedbryde fordommene.
Vælt barriererne.
Fortæl de gode historier om vores gymnasium her i Hvidovre.

Lov mig at passe godt på dig selv og hinanden derude både i dag og fremover. Tillykke med huerne og tak for nu!