Med en koncentreret mine lader den 18-årige Gabriele Juskaite sine fingre glide taktfast over klaverets tangenter til Gary Moore’s karismatiske nummer ”Still Got the Blues”. Den litauiske udvekslingsstuderende øver sig sammen med fire klassekammerater fra 2.b. på Hvidovre Gymnasium & HF. Forude venter hendes sidste eksamen, som er i yndlingsfaget musik.

Det er tydeligt, at Gabriele er perfektionistisk i sin tilgang til musikken. Men det er ikke det eneste område, hvor hun gerne vil præstere. Da hun kom til Danmark i august kunne hun ikke et ord på dansk, men nu taler hun sproget næsten flydende. Hun vil dog gerne blive endnu bedre:

”Jeg taler altid dansk med min værtsfamilie, men min accent er desværre stadig ikke helt perfekt. Der er nogle ord, jeg bare ikke kan sige, fordi min tunge ikke er vant til de bevægelser,” siger hun med et smittende smil.

Naturlig læring frem for fakta-terperi
Muligheden for at lære et nyt sprog var da også en af de motiverende faktorer, da Gabriele Juskaite besluttede sig for at rejse ud i verden som udvekslingsstuderende. Derudover ønskede hun sig et anderledes skoleår, samt at tvinge sig selv ud af sin tryghedszone og lære en ny kultur at kende.

Da Gabriele startede på Hvidovre Gymnasium & HF var noget af det første, hun lagde mærke til, at forholdet lærer og elev imellem i den grad adskiller sig fra det, hun kender fra Litauen.

”De første tre måneder kunne jeg ikke få mig til at sige lærernes navne. I Litauen siger man altid ’Undskyld Hr. lærer’, mens der i Danmark er et helt andet venskabeligt forhold mellem lærer og elev,” forklarer Gabriele.

Også undervisningen overraskede positivt:

”Lærerne er virkelig gode til at variere undervisningen med film, diskussioner, udflugter og praktiske opgaver. Det gør, at man rent faktisk husker, hvad man har lært. I Litauen handler det kun om at huske facts, og dem glemmer man altid lige efter prøverne.”

Påvirket af den danske kultur
Når Gabriele pakker kufferten og rejser hjem den 27. juni, tager hun dog ikke kun ny viden med sig. Hun drager også af sted som en mere tolerant, imødekommende og open-mindet person.

”Når man har set så mange forskellige måder at leve på, så har man pludselig muligheden for at vælge, hvilken måde der lever bedst op til ens egne ønsker for fremtiden,” lyder det fra Gabriele, der mangler to år, før hun bliver student fra sit gymnasium i hjembyen Vilnius.

Sidst men ikke mindst er Gabrieles bagage fyldt med gode minder om klassekammerater, venner og hendes værtsfamilie. Hun glæder sig over den imødekommenhed, som hun er blevet mødt med i løbet af de seneste 11 måneder og slutter:

”I Danmark smiler I rigtig meget – så jeg tager mange smil med mig hjem.”