”Havet er altid mit erindringssted, for det minder mig om, at jeg engang har rejst over havet fra Afrika til Europa for at få et nyt liv og frihed, og at jeg engang har mistet en rejsekammerat i havet. Selv om min traumatisering og angst er væk nu, kan jeg stadig mærke eller fornemme rejsen, når jeg bader i havet”. Sådan skrev en af skolens GIF-elever om sit erindringssted, nemlig havet.

Trådte man ind i skolens store lokale 182 fredag den 8. februar klokken 12.30, blev man mødt af skolens GIF-elever der åbnede op for deres personlige og barske historier. I lokalet var der hængt plancher op, hvor hver GIF-elev havde skrevet om deres erindringssted i Danmark, og hvorfor netop det erindringssted mindede dem om noget særligt fra deres hjemland.

”Der er trøst at hente”
Mange rørende historier var fortalt gennem tekst og billede, hvor blandt andet danske, naturskønne områder og parker gik igen. Udstillingen var på alle måder en modig fortælling af vores GIF-elever, og på samme tid en åbenbaring for mange om, hvor svært det er at ankomme til et fremmed land som flygtning eller indvandrer.

”Der kan være udfordringer ved at skulle lære at leve i et nyt samfund, og det gør os nogle gange trætte, men der er trøst at hente fra steder i Danmark, som minder os om vores hjemland,” skriver en af GIF-eleverne, hvis erindringssted var Sandholm Asylcenter. Her var han blevet mødt af danskere der lærte ham det danske sprog og den danske kultur. I hans fortælling om asylcentret, fortalte han også, om den ubeskrivelige glæde han mærkede, da han endelig modtog et brev om hans opholdstilladelse som var gået igennem.

Et sted man husker
GIF-uddannelsen er en et-årig uddannelse som er tilrettelagt til flygtninge og indvandrere. Uddannelsen giver adgang til videregående uddannelser på lige fod med danske studenter fra STX og HF. Men GIF-uddannelsen på Hvidovre Gymnasium & HF er noget særligt. Specielt for én af GIF-eleverne:

”Jeg føler mig utrolig tryg og på samme måde glad, for at møde nogle, som ikke kun taler det samme sprog, men som også bærer den samme bagage som er fuld af fælles minder. Hvidovre Gymnasium er et navn, der vil sidde fast i mit hjerte og min hukommelse, uanset hvor lang tid der er gået, og uanset hvor lang afstanden er. Og et sted, jeg vil huske i alle dens detaljer”.

Fik man ikke set udstillingen, da den åbnede den 8. februar, er udstillingen stadig tilgængelig i lokale 182. Er du elev på skolen, kan du eventuelt spørge din lærer, om I kan se den. Vi forventer udstillingen er åben et par uger efter den 8. februar.