Anna Chandler er én af de 12 amerikanske high school-elever, der i sidste uge var på udvekslingsrejse til Danmark, boede med udvalgte elever fra Hvidovre Gymnasium & HF og fulgte undervisningen på gymnasiet. Hun ser betydelige forskelle på high school-livet i den lille by Hayesville i North Carolina, hvor eleverne er fra, og livet som elev på Hvidovre Gymnasium & HF:

”I USA siger vi hr og fru til vores lærere. Men her kalder elever og lærere hinanden ved fornavn. Jeg tror, det skaber tryghed og gør, at man ikke føler sig mindre værd end læreren. Og når man som elev har det sådan, så tror jeg, man engagerer sig mere i undervisningen og har lyst til at lære mere,” siger Anna Chandler.

Måske skulle jeg begynde at tage skoene af derhjemme?

Udover at følge undervisningen hos de 13 udvalgte elever fra Hvidovre Gymnasium, som har søgt om lov til at deltage i udvekslingsprogrammet, skal de amerikanske elever også bo hos deres danske venner. Og her har Annas klassekammerat, Will Gordon, fået øjnene op for de anderledes danske skikke.

”Hos de danske familier tager man skoene af, inden man går ind i huset. Det gør vi aldrig derhjemme, der tager jeg først skoene af inde på mit værelse,” fortæller Will Gordon og tilføjer med et grin: ”Men måske skulle jeg begynde at gøre det samme som her, så er der ikke brug for at støvsuge så meget.”

Begge elever er også begejstrede for den danske aftensmad – dét, at man hele familien sidder sammen om spiser. ”Hjemme hos mig går vi mere til og fra bordet eller tager maden med sig ind på værelset”, fortæller Anna Chandler.

Will og Anna i vandrehallen på Hvidovre Gymnasium & HF

I Hvidovre kommer man hurtigt omkring

”I Hayesville er alting meget tættere på hinanden, end tingene er i Hvidovre – men i Hvidovre kommer man alligevel meget hurtigere omkring, fordi I har gode busser og tog,” har Will Gordon observeret. Og når amerikanerne har været rundt på tur med danskerne, har Anna Chandler lagt mærke til den tillid og sikkerhed, der hersker på gaden: ”Her går små børn selv til og fra skole. Og der står barnevogne ude foran cafeerne. Det ville man aldrig gøre i USA,” siger hun.

De amerikanske og danske elever i Tivoli

Danskerne skal se vores bjerge

Og hvordan skolen, familierne og omgivelserne i Hayesville så er – det finder de danske elever ud af, når de til næste år tager på udveksling hos deres amerikanske venner. ”Noget af det, jeg glæder mig mest til at vise danskerne, er vores store bjerge i Hayesville – der er ikke særlig mange bjerge her,” siger Will Gordon med et smil.