Man kunne have hørt en knappenål falde til jorden. Så stille var der i lokale 182, da de fire danskhold fra 2.a, 2.b, 2.y og 3.v så dokumentaren “Et blad falder til himlen”.

Det er en film, som inviterede eleverne med ind i en meget personlig og følsom periode af forfatteren Knud Romers liv. En tid, hvor han oplevede sin fars sind og personlighed blive overskygget af sygdommen Alzheimers. Hvor han måtte sige farvel til sin far – og hvor han efterfølgende kæmpede for at få en koncert op at stå til minde om faderen – og alle andre med Alzheimers –  i Tivolis koncertsal.

Hovedperson fik kolde fødder
Dokumentarfilmen, der er skabt af instruktør og fotojournalist Anders Birch, havde premiere på filmfestivalen CPH:DOX i november 2012. Siden er den ikke blevet vist for et større publikum. Derfor var filmens hovedperson, Knud Romer, også ved at få kolde fødder aftenen inden, den personlige film skulle ses, vejes og vurderes af vores elever. Den ellers så tjekkede forfatter, radiovært og reklamemand fik det faktisk fysisk dårligt ved tanken.

Hans bekymring for modtagelsen var omsonst. Det bevidnede både elevernes intense blikke, der kunne ses i filmlærredets skær, samt det overbevisende bifald under rulleteksterne.

Benægtelse af døden
Efter 37 minutter med dokumentarfilmen, fik eleverne frit løb for deres spørgsmål til både Knud Romer og instruktør Anders Birch. Her blev spurgt om alt fra valget af titel til filmen til, hvordan Knud Romer fik koncerten i Tivolis Koncertsal op at stå. Knud Romer svarede på hvert et spørgsmål på sin særlige filosofiske måde:

“Når man siger, at noget falder til jorden, så er det mislykkedes – og når bladet falder til jorden, er det fordi, det er dødt. Titlen “Et blad falder til himlen” var et forsøg på at vende det om. Det er vores  forsøg på at skabe liv, hvor der er død,” forklarede Knud Romer.

Han understregede også, at projektet med koncerten i Tivolis Koncertsal lige så godt kunne være faldet til jorden, da det hele vejen igennem var baseret på vennetjenester og en jernvilje.

Giv aldrig op
Med udgangspunkt i denne proces, brugte Knud Romer også lejligheden til at give de unge mennesker et godt råd:

“Hvis det, I vil have til udtryk, er vigtigt nok, så bliv ved! Tabere er dem, der giver op – har man ikke givet op, så har man ikke tabt.”

Du kan se et uddrag fra filmen “Et blad falder til himlen” her >

Om Knud Romer:

Knud Voll Romer Jørgensen er født i 1960 i Nykøbing Falster og er uddannet i litteraturvidenskab.

Knud Romer fik i 2006 sin romandebut med Den som blinker er bange for døden. Romanen beskriver forfatterens opvækst i Nykøbing Falster med en dansk far og tysk mor, Hildegard Voll, hvis nationalitet gav anledning til chikane og til mobning af sønnen. Bogen vandt en række priser bl.a BG Banks Debutantpris, De Gyldne Laurbær og Weekendavisens litteraturpris.

Knud Romer er i de elektroniske medier kendt som kulturanmelder i tv-magasinet Smagsdommerne på DR2 og som vært på radioprogrammet “Romerriget”, der sendes på Radio24syv.

Om Anders Birch:

Anders Birch er uddannet fotojournalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2006.

I 2010 vandt han sammen med fem kolleger i kategorien årets multimedieproduktion ved Årets Pressefoto for sitet ‘Face the Climate’. Han har arbejdet for Partisan Pictures i New York og med dokumentarfilm for National Geographic Channel og Discovery Channel. Han er også i år blevet nomineret ved Årets pressefoto.

“Et blad falder til himlen” er Anders Birchs debut som instruktør.