Det krævede ikke en studentereksamen at regne Laya Kristina Pätzold’s karaktergennemsnit ud, da hun mandag den 24. juni kom ud fra sin sidste eksamen på GIF-uddannelsen. Ligesom i alle hendes andre fag – mundtlige som skriftlige – sluttede hun nemlig af med et flot 12-tal i dansk.

Nærværet er afgørende
Laya er fra Tyskland og har i sin tid taget sin studentereksamen i Bolivia. Hun har brugt det seneste år på at tage en dansk studentereksamen, så hun kan komme ind på en videregående uddannelse i Danmark. Og med hendes imponerende gennemsnit står alle døre nu åbne.

Ifølge den nyligt udklækkede student har hendes alder og erfaring som mor til tvillinger på tre år været en medvirkende faktor til, at hun har skabt så flot et resultat:

”Efter jeg fik børn, er jeg blevet meget mere effektiv. Desuden har jeg forsøgt at være nærværende i det, jeg laver – uanset om jeg er i skolen, er sammen med børnene, eller laver lektier. Det har hjulpet mig virkelig meget.”

Derudover har Laya brugt megen tid på at sætte sig ind i, hvordan en eksamen foregår i Danmark, og hvad der her forventes af de studerende.

Madpakke-frit år
Selvom målet om en flot studentereksamen lyste klart, har det indimellem været hårdt at tage hjemmefra, inden tvillingerne var kommet ud af nattøjet for først at komme hjem sidst på eftermiddagen, hvor der også skulle laves lektier. Laya er ikke i tvivl om, at det kun har kunnet lade sig gøre, fordi hendes mand har bakket hende op i ønsket om at tage GIF-uddannelsen.

”Min mand har virkelig støttet mig og givet mig tid og rum. Jeg har for eksempel ikke smurt en eneste madpakke til børnene det seneste år,” forklarer hun med et smil.

Nu, hvor huen er sikret, står den på 100 % familiehygge i sommerferien. Derefter kaster Laya sig over flere udfordringer – denne gang på universitet. Hun overvejer at studere psykologi.