Da klokken ramte 07.52, mandag den 20. april, dukkede de første elever op på gangene på Hvidovre Gymnasium & HF. Klassekammerater, der ikke har set hinanden længe, modstod det instinktive kram og vinkede i stedet. Alle de steder hvor man før ville samles for at hygge sig, er nu spærret af med rød- og hvidstribet tape.

På trods af det er stemningen god, og solen skinner ind gennem vinduerne.

Der var skruet de store smil på, og eleverne hilste på rektor Tania og pedellen Anders, der har brugt de sidste par uger på at gøre skolen helt klar til de ”hjemvendte” elever.

Alt er anderledes, men alligevel er det meste som det plejer

Mira går i 3.B og er én af de elever, der nu har fået erstattet noget af den virtuelle undervisning med fysisk undervisning. ”Det er dejligt at være tilbage og komme lidt ud hjemmefra,” fortæller Mira.

Hver klasse har fået tildelt deres eget klasselokale med hver deres enmandsbord, et toilet og en trappeopgang, som det kun er dém der må bruge. Eleverne skal vaske hænder minimum hver anden time, og der er sat spritdispensere til hånddesinficering op, flere steder på skolen. Selvom rammerne er meget anderledes end de plejer, synes Mira ikke, at man kan mærke den helt store forskel: ”Undervisningen fungerer næsten som normalt, det eneste er, at der er længere afstand mellem bordene, og at man ikke må kramme hinanden selvfølgelig.”

Ifølge Mira har det sociale heller ikke ændret sig meget, på trods af at klassekammeraterne nu skal holde afstand: ”Vi snakker og hygger os som normalt, men måske bliver der lavet lidt mere sjov og drilleri end før – man kan mærke at folk har savnet hinanden,” fortæller hun med et smil.

Hverdagen hænger bedre sammen

Eleverne i afgangsklasserne modtager stadig noget af deres undervisning virtuelt, men dét at være tilbage på gymnasiet nogle dage om ugen, gør noget godt for hverdagen. Mira synes at alting hænger bedre sammen, nu hvor man skal stå op og gøre sig klar om morgenen, tage turen hen til gymnasiet, modtage undervisning, og så tage hjem igen. ”Det er især cykelturen til og fra skole, der gør den store forskel,” siger Mira. Fra uge 18 vil næsten al undervisning for afgangseleverne være fysisk på skolen.

I kantinen og på lærerværelset står stolene med god afstand. Alle er yderst opmærksomme, men både elever og lærere holder humøret højt på trods af den meget specielle og uvante situation. Hanne sælger frokost og snacks i kantinen, og selvom der nu hænger en afskærmende plexiglasplade over disken, smager pølsehornene som de plejer.

Alle er spændte på hvad resten af skoleåret kommer til at bringe. For de kommende studenter er uvisheden om studentertiden svær, og for de elever der fortsætter på Hvidovre Gymnasium & HF efter sommerferien, er spørgsmålet, om de overhovedet kommer tilbage på skolen før næste skoleår. Det ved ledelsen godt, og derfor er de meget opmærksomme på at skrive til eleverne, så snart der kommer nyt fra ministeriet. I det hele taget arbejder ledelse og undervisere på højtryk for at sikre de bedste rammer for alle eleverne og deres undervisning, og for at give de kommende studenter den bedst mulige afslutning.